Tip 1

Oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor wiskunde, dat je aanleert door sommen te maken. Niet een, niet tien, maar vele, vele sommen. Mijn wiskundeleraar hield ons voor: wiskunde is 20% inspiratie en 80% transpiratie. Wiskunde krijg je in je vingers en leer je begrijpen door vele sommen te maken, herhaald te maken en nog eens te maken. Telkens opnieuw jezelf overwinnen en aan de slag gaan tot je de spelregels van wiskunde in je vingers hebt. Dan bestaat er geen leuker vak en je vergeet het nooit meer. Het komt je later vaak van pas: logisch leren denken en rationele beslissingen nemen.

Maak een huiswerkplannetje van aanpak: een half uur sommen maken, dan een kwartier pauze, weer een half uur sommen maken, kwartier pauze, enz, enz.

Dat werkt als het principe van de chinese drup, die een harde steen uitholt. De zachte druppel water overwint na vele herhalingen de hardste steen.

Lukt een som niet direkt, ga dan terug naar een voorbeeldsom, bekijk die oplossing of ga eenvoudig door met de volgende opgaven. Soms krijg je na drie of vier verdere sommen inzicht hoe je het eerdere probleem kunt oplossen.

Zo beleef je telkens plezier aan het bereiken van de oplossing. Uiteindelijk slaag je met goede cijfers voor Wiskunde en beleef je een ultiem plezier: jouw einddiploma. Niemand kan dat verworven inzicht ooit aan je ontfutselen.

terug